fbpx
el
+30 2810327909 info@365-tours.gr

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2024 Ημερήσια εκδρομή στην Πόμπια για τη γιορτή του Αη Γιώργη το Μεθυστή !

Τιμή
Από€16
Ονοματεπώνυμο*
Email*
Τηλέφωνο*
Άτομα*
το μήνυμά σας (ή το προτεινόμενο πρόγραμμα)*
* Συμφωνώ με τους όρους συμμετοχής και τους όρους χρήσης.
Πρέπει να αποδεχτείτε όλους τους όρους και τις προϋποθέσεις πριν προχωρήσετε στο επόμενο βήμα.
Αποθήκευση στα αγαπημένα

Adding item to wishlist requires an account

160

Γιατί να οργανώσουμε εμείς την εκδρομή σας;

  • Γιατί σχεδιάζουμε για σας εκδρομές που δημιουργούν εμπειρίες ζωής στις καλύτερες τιμές.
  • Γιατί αγαπάμε και υποστηρίζουμε τον τόπο μας, αγαπάμε και σεβόμαστε το περιβάλλον, τη φύση και την ιστορία μας.
  • Γιατί είμαστε πιστοποιημένοι από τον ΕΟΤ

Χρειάζεστε βοήθεια;

Μη διστάσετε να μας τηλεφωνήσετε. Μπορούμε να βοηθήσουμε σε κάθε απορία σας.

2810 327909
info@365-tours.gr

Περιγραφή Εκδρομής

Καθώς η Κρητική φύση έχει φορέσει τα φθινοπωρινά της, η παρέα του 365 tours, με αφορμή την γιορτή του Μεθυστή, οργανώνει την παρακάτω μονοήμερη εκδρομή   3 Νοεμβρίου, ανήμερα της γιορτής του.

Μπορεί να μην έχει καμία σχέση με το κρασί ο Άγιος Γεώργιος που στις τρεις Νοεμβρίου τιμάται η ανάμνηση της κατάθεσης των λειψάνων του στο ναό του στην Παλαιστίνη, ωστόσο η συνήθεια να ανοίγουν εκείνη τη μέρα τα βαρέλια, τον κατέστησε… μεθυστή και με το όνομα αυτό καταγράφεται στο ελληνικό λαϊκό εορτολόγιο.

 

Ημερομηνία:

Κυριακή 3 Νοεμβρίου.

Ώρα αναχώρησης

 Θα ενημερωθείτε  με  προσωπικό  μήνυμα ή Τηλεφωνική  επικοινωνία. 

 

Περιλαμβάνονται:

  • Μεταφορά & περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα, με σύγχρονο κλιματιζόμενο τουριστικό Λεωφορείο.
  • Συνοδός/Αρχηγός του γραφείου μας.
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης, ΦΠΑ.

Δεν Περιλαμβάνονται:

  • Γεύματα, ποτά, ή οτιδήποτε προαιρετικό.

Τιμή:

  • 16€ / άτομο .
Αναλυτικά η εκδρομή μας.

Κυριακή 03/11/2024

Την ημέρα του Άη Γιώργη του Μεθυστή 3 Νοεμβρίου κάθε έτους, οι Κρητικοί που τιμούν τις παραδόσεις, ανοίγουν τα βαρέλια τους για να δοκιμαστεί το νέο κρασί. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, πηγαίνουν το κρασί τους στην εκκλησία για να ευλογηθεί.  Έτσι γίνεται και στην Πόμπια, στη Μεσαρά. Ξεκινώντας λοιπόν από το Ηράκλειο, θα πάμε κι εμείς στην Πόμπια. Κάθε χρόνο Του Αη Γιώργη του Μεθυστή, η Πόμπια φοράει τα γιορτινά της για να τιμήσει τον πολιούχο της, σε μια μέρα γεμάτη εκδηλώσεις, κρασί και καλό φαγητό, με τα παραδοσικά «σφουγγάτα» να ξεχωρίζουν, όπως κάθε χρόνο. Ο  δραστήριος Πολιτιστικός Σύλλογος Πόμπιας  σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα οργανώνουν κάθε χρόνο  εκδηλώσεις προς τιμήν του πολιούχου του χωριού.  Συγκεκριμένα μετά τη Θεία Λειτουργία ακολουθεί   περιφορά της εικόνας του Αγίου Γεωργίου συνοδεία Γεωργαλίδικων αλόγων στο χωριό,  και(αναλόγως καιρικών συνθηκών), η  γιορτή θα συνεχιστεί με δοκιμές κρασιού και σφουγγάτα, στον προαύλιο χώρο της μικρής παλιάς εκκλησίας του Άη Γιώργη. Θα ακολουθήσει ημερήσιο παραδοσιακό κρητικό γλέντι με ελεύθερη είσοδο για όλους, με το Κρητικό συγκρότημα του ταλαντούχου λυράρη Νίκου Μανιουδάκη. Το απογευματάκι, ακολούθως θα επισκεφτούμε το εκπληκτικό Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσαράς -αναλόγως χρόνου- με δωρεάν είσοδο εκείνη την ημέρα, και σε ενδιάμεση στάση  θα πιούμε το απογευματινό μας καφεδάκι πριν φτάσουμε πίσω στο Ηράκλειο

 

Για την ιστορία:

Σε μια εκκλησιά του Αϊ-Γιώργη είχε αφήσει ένας πιστός ένα καλοφτιαγμένο σφουγγάτο καθώς πολύ συχνά τα τάματα στους Αγίους ήταν τρόφιμα. Έφτασαν λοιπόν πεινασμένοι πειρατές στο ξωκλήσι και έφαγαν το σφουγγάτο! Όταν πήγαν να φύγουν, διαπίστωσαν ότι δεν μπορούσαν να κουνήσουν από τη θέση τους. Άρχισαν λοιπόν τα ταξίματα αλλά χωρίς αποτέλεσμα, αυξάνοντας σταδιακά την αξία των ταξιμάτων, χωρίς ο Αϊ-Γιώργης να τους αφήνει να ξεκολλήσουν, μέχρι που άφησαν όλο το θησαυρό που είχαν μαζί τους. Βγαίνοντας τελικά, χωρίς να τους έχει απομείνει ούτε ένα γρόσι, από την εκκλησία, μονολόγησαν: “ακριβά ‘ναι τα σφουγγάτα σου Άι Γιώργη!” Όσο για το τι δουλειά έχει ο Άι Γιώργης το Νοέμβρη όχι τον Απρίλη που γιορτάζει; Στην Κρήτη ο Αϊ Γιώργης γιορτάζει και το Νοέμβρη. Στις 3 Νοεμβρίου οι κρητικοί γιορτάζουν τον Αϊ-Γιώργη το Μεθυστή. Πολλοί από τους κρητικούς Γιώργηδες έχουν καθιερώσει σαν μέρα της ονομαστικής τους γιορτή τη μέρα που είχε καθιερωθεί να ανοίγουν τα βαρέλια για να δοκιμαστεί το νέο κρασί.

Φωτογραφίες
5 επισκέπτες ειναι έτοιμοι να κάνουν κράτηση σε αυτή την εκδρομή τώρα!